Bästa examensarbete inom VA-området 2025
Structorstiftelsen delar tillsammans med Svenskt Vatten ut pris för bästa examensarbete inom VA-området 2025. Precis som tidigare år delas priset ut till två vinnande arbeten. Årets vinnare heter Mathilda Busck och Lisa Lundgren, Lunds Tekniska Högskola respektive Uppsala universitet.
Vinnarna tog emot sina pris på Vattenstämman i Jönköping den 14 maj. Mathildas vinnande arbete heter “Biological degradation of C14-labeled micropollutants and their transformation products in ozonated wastewater” och Lisas arbete har titeln ”Vägen mot en hållbar hantering av vatten och avlopp i en urban miljö år 2070, under ett förändrat klimat”.
Juryns motivering för Mathildas vinnande arbete är:
I takt med samhällets utveckling har en mängd läkemedel, pesticider, hudvårdsprodukter och andra kemikalier introducerats på marknaden. Du kommer säkert i kontakt med dessa produkter dagligen – men har du funderat på vad som händer med dem efter användning?
Organiska mikroföroreningar är en aktuell utmaning för många av Svenskt Vattens medlemmar. I denna studie har det undersökts vad som händer med olika transformationsprodukter vid biologisk rening genom att använda organiska mikroföroreningar märkta med det radioaktiva ämnet kol-14. När de radioaktiva mikroföroreningarna ozoneras bildar de radioaktiva transformationsprodukter som då enkelt går att följa genom att mäta radioaktiviteten.
Trots att studien beskriver avancerade metoder är resonemangen lätta att följa, även för den som inte är specialist, vilket är en stor styrka. Det är ett välskrivet arbete med en tydlig struktur, en gedigen litteraturstudie och en bra presentation av resultaten.
Juryns motivering för Lisas vinnande arbete är:
En hållbar hantering av vatten och avlopp (VA) är avgörande för att skydda miljön och människors hälsa. Ansvaret kan dock inte enbart läggas på VA-sektorn, utan hela samhället behöver vidta åtgärder för att hantera utmaningar relaterade till befolkningstillväxt, urbanisering och klimatförändringar.
I denna studie har en backcastingmetod använts för att föreslå en väg mot framtidsvisionen: Hållbar hantering av vatten och avlopp i staden år 2070, under ett förändrat klimat.
Studien är en intressant systemstudie om framtidens VA, studien är nytänkande och gedigen med mycket värdefull information, fakta och exempel. Studien är välskriven med en utmärkt disposition och bidrar till att utveckla framtida verktyg för effektiv och hållbar avloppshantering.
